Tractarea auto din punct de vedere legal

tractari

Chiar daca multi soferi au uitat acest aspect, tractarea unui autovehicul pe drumurile nationale este reglementata prin lege. Mai mult, legea prevede ca in cazul in care ramai in pana cu masina sau nu mai poti duce mai departe remorca, esti obligat sa evacuezi cat mai rapid zona carosabila. Iata deci ca trebuie sa fii mereu pregatit si pentru astfel de situatii. Mai trebuie sa stiti ca tot legea prevede ca pe timp de noapte sa semnalizati autovehiculul in fata si spate, chiar daca aveti sistemul de iluminare defect la masina ce necesita tractare. Daca nu puteti scoate masina de pe carosabil si nici nu o puteti duce langa bordura, sunteti obligati ca pe langa sistemele de iluminare de avarie sa aveti postat in fata si in spatele masinii triunghiuri reflectorizante. Acestea trebuiesc pozitionate la o distanta de cel putin 30 de metri. Daca luminile de avarie nu functioneaza atunci ar trebui sa aveti la indemana o lanterna portabila cu lumina intermitenta de culoare galbena ce trebuie asezata in spatele autovehiculului.

Tot codul rutier prevede deasemenea cum si cine poate asigura tractarea autovehiculelor ramase in pana. Astfel trebuie stiut ca doar firmele specializate in tractare auto pot remorca alte autovehicule cu masa mai mare decat cea proprie, in rest acest lucru este interzis. Remorcarea se poate face cu ajutorul unei bare rigide metalice ce nu va depasi patru metri, iar in cazul in care sistemul de directie si franare sunt intacte, se poate folosi si o legatura flexibila, dar aceasta trebuie sa fie omologata si nu trebuie sa depaseasca 3 – 5 metri. Indiferent de sistemul folosit la tractare, acesta va fi cuplat la elementele constructive special create pentru acest scop de catre constructorul autovehiculelor.

remorcariChiar daca pare de bun simt, multi dintre soferi nu stiu ca in cazul in care masina lor este remorcata prin suspendarea partiii din fata, nu poate sta in masina pe perioada remorcarii. Evident ca daca apelati la o firma de tractare specializata aceste lucruri sunt cunoscute si in plus este mereu loc si pentru sofer sau pentru persoanele ce se aflau in masina in momentul in care s-a apelat telefonic la firma respectiva.

Tot la categoria de informatii importante si bine de stiut este si faptul ca este interzisa remorcarea unui autovehicul care nu este inmatriculat sau inregistrat. De asemenea pe polei sau gheata este interzisa remorcarea, transportul in astfel de situatii se poate face doar pe platforma. Iata de ce cel mai bine pentru dumneavoastra este sa apelati mereu doar la firme specializate in tractari, pentru a va pune in siguranta atat masina dar si pe dumneavoastra.

La final va amintesc ca legea prevede si ce categorie de permis trebuie sa ai atunci cand efectuezi o tractare, fiind interzis sa efectuezi o astfel de operatiune daca masa intregului ansamblu – masina care trage + masina remorcata depaseste ceea ce este specificat in permisul de conducere. De exemplu daca aveti dreptul sa conduceti autovehicule cu masa totala ce nu depaseste 3.500 kg, iar dumneavoastra aveti o masina ce are masa totala de 2500 de kg, nu veti putea tracta o Dacia Logan, care are peste 1000 de kg.

Va dorim drum bun si calatorii fara evenimente!

Distribuie