Romania, tara rablelor pe patru roti

poluare

Romania, tara rablelor pe patru roti. 70 la suta din poluare este data de trafic

,,Adineaori am pornit masina, asa, fum frumos! Si zgomotul, poate il auziti! Pistoane, injectoare, pompa” – spune soferul. Aceasta masina, din 2001, ii da mari batai de cap proprietarului. Dara de fum pe care o lasa in urma face ca aerul din spatele masinii sa fie imposibil de respirat.

Iar astfel de exemple sunt la tot pasul in tot mai multe orase.

,,Noi ne raportam acum la 50 de micrograme pe metru cub. In mod normal, trebuia sa ne raportam la 20 de micrograme pe metru cub, particule in suspensie, poluarea din atmosfera, pe intelesul tuturor. Fata de aceste 50 de micrograme, noi avem cel putin 100 zilnic. Am ajuns si la 400 sau 350, in anumite zone am avut depasiri si de 7 ori, acum 10 zile, la Piata Sudului”, spune Dan Trifu, presedintele organizatiei Eco Civica.

Sefii serviciului Permise spun ca la inceputul lui 2021 in Romania erau inmatriculate aproape 9 milioane de masini. Aproape 80% din ele sunt mai vechi de 10 ani.

In Capitala, circula zilnic aproape 2 milioane de autoturisme si este de inteles de ce senzorii care masoara calitatea aerului arata poluare masiva pe marile bulevarde.

,,Recunosc ca si eu mi-am luat o masina destul de veche, doar ca sa invat sa conduc. Este din 2006 si am dat in jur de 2.000 de euro pe ea. Cred ca este mult prea mult trafic in Bucuresti si poluarea este una foarte mare”, recunoaste o tanara.

In Bucuresti sunt inmatriculate aproape 1,7 milioane de autoturisme. Doar 1 la suta sunt autoturisme electrice, nepoluante.

,,Institutul de Sanatate Publica a facut un studiu in anul 2000 si lucrurile sunt clare. Cam 70 la suta din poluare este data de trafic si procentul de 30 la suta este completat de centralele electrotermice, activitatile economice si arderile necontrolate”, spune Dan Trifu.

Specilistii spun ca o masina veche, fie si bine intretinuta, polueaza din cauza uzurii.

,,Intervin si scurgerile de ulei, scurgeri de carburant din cauza faptului ca piesele sunt invechite, garniturile si tot ce inseamna sistem de alimentare si de ungere cu ulei a motorului – ele sunt imbatranite si isi pierd din eficienta”, explica Sorin Ene, pilot.

Bucurestiul este cea mai poluata capitala din Uniunea Europeana si unul dintre cele mai poluate orase din Europa. De altfel, a intrat in procedura de sanctionare la Bruxelles. Vizate sunt, de asemenea, Brasov, Iasi si Cluj, tot pentru depasiri constante de particule nocive fine din aer.

Sursa digi24.ro

Tractari Auto Super Ieftine


Memoreaza numarul nostru de telefon 0766.566.566. Daca ai probleme cu masina suna-ne si vom ajunge la tine in cel mai scurt timp posibil. Drum bun!