Soferii indisciplinati vor plati mai mult pentru RCA

Soferii indisciplinati vor plati mai mult pentru RCA

Toti soferii din Romania sunt obligati prin lege sa incheie o asigurare obligatorie de tip RCA. Aceasta asigura despagubiri in cazul unor accidente si functioneaza in sistem bonus/malus. Astfel, soferii indisciplinati, care produc adesea daune din vina lor, sunt taxati mai mult la urmatoarea polita. Pe de alta parte, aceia care obisnuiesc sa respecte regulile de circulatie si nu produc accidente sunt incurajati prin pretul RCA mai scazut.

Noile conditii impuse de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara propun insa sanctiuni si mai mari. In urma unei propuneri lansate de firmele de asigurare, ASF a pregatit cresteri masive pentru pretul RCA. Asiguratorii au anuntat o crestere semnificativa a daunelor, declarand ca se confrunta cu un fenomen neasteptat de despagubiri pentru vatamari corporale. Astfel, reprezentantii firmelor de asigurare au solicitat un alt mod de sanctionare a soferilor indisciplinati.

Asigurarile auto obligatorii se vor scumpi masiv pentru unii soferi in perioada urmatoare. La propunerea firmelor de asigurare, care acuza o crestere a accidentelor si a despagubirilor pentru vatamari corporale, Autoritatea de Supraveghere Financiara propune schimbarea sistemului bonus/malus, astfel incat soferii indisciplinati sa fie sanctionati mai sever. Prin urmare, soferii care provoaca accidente soldate cu victime vor fi penalizati cu patru clase de bonus, nu cu doua, ca pana acum, fapt care echivaleaza cu o crestere de 40% a costului cu RCA.

Propunerea face parte dintr-un proiect lansat in dezbatere publica, care modifica mai multe aspecte din zona asigurarilor auto obligatorii.

Conform documentului citat, soferii care provoaca vatamari corporale vor fi penalizati cu patru clase de bonus, nu cu doua, ca pana acum, fapt care echivaleaza cu o crestere de 40% a costului cu RCA. Sistemul bonus-malus favorizeaza soferii disciplinati si ii penalizeaza pe cei cu multe daune. El include 8 clase de bonus si 8 de malus. Fiecare an fara accident aduce doua clase de bonus. „Asiguratii sunt penalizati prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, in functie de caz, astfel: a) cu doua clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale; b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vatamarea sanatatii si a integritatii corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane”, arata documentul citat. La nivelul maxim, reducerea este de 50%, iar la cel minim de doar 5%. De partea cealalta, fiecarea dauna aduce retrogrdarea cu doua clase de malus, cea mai inalta penalizare fiind de 80%.

Distribuie