Pregatirea masinii pentru calatoriile lungi

pregatirea si echiparea masinii pentru calatoriile lungi

Fie ca esti un sofer cu experienta sau unul incepator, trebuie sa stii ca pregatirea masinii inainte de a parcurge un drum lung este o etapa absolut necesara pentru a evita anumite neplaceri ce pot aparea ulterior, neplaceri care va pot costa bani, timp sau cel mai rau viata.

Indiferent de anotimpul in care va aflati, cel mai bine ar fi sa duceti masina intr-un service autorizat pentru o verificare amanuntita. Exista insa si multe verificari pe care le puteti face si Dvs.

Verificarea anvelopelor si a presiunii acestora
Va reamintim presiunea inadecvata scade considerabil durata de viata a cauciucului, mai mult aderenta unei anvelope este influentata de presiune. Anvelopa pierde aer tot timpul, este indicat sa verificati presiunea cel putin o data pe luna.

Nivelul lichidelor
Verifica periodic nivelul lichidelor, lipsa lor sau nivelul scazut al acestora pot cauza daune motorului. Asigura-te ca lichidul de frana, uleiul de motor, antigelul, uleiul de servodirectie, lichidul de transmisie, lichidul de parbriz sunt pana la nivelul marcat. Verificati nivelul lichidelor numai daca masina este parcata pe o suprafata plana.

Stergatoarele de parbriz
Verifica periodic lamele stergatoarelor, curate-le iar daca sunt deteriorate inlocuieste-le cu unele noi.

Filtrele
Inlocuieste la timp filtru de aer, de ulei, de combustibil, de habitaclu, etc. Obisnuiti-va cu ideea ca filtrele nu sunt accesorii, sunt elemente vitale pentru masina.

Clima
Indiferent de sezon, sistemul de aerisire si clima trebuie sa fie functionale, fara ele comfortul in masina va fi foarte scazut iar pe anotimp de iarna dezaburirea geamurilor nu se va putea face. Iarna este bine sa aveti tot timpul in masina o racleta pentru a indeparta gheata de pe parbriz, precum si solutii pe baza de alcool pentru dezghetare.

Bateria
Bateria masinii este foarte solicitata, mai ales pe timp de iarna, asigurati-va ca este in parametri optimi.

Instalatia de iluminare
Verificati functionarea corecta a instalatiei de iluminare, daca plecati la drum lung este indicat sa va luati cateva becuri si sigurante de rezerva.

In caz ca plecati la drum iarna, iata cateva accesorii pe care ar trebui sa le aveti in masina:
– solutii de dezghetat incuietorile
– racleta pentru curatarea geamurilor
– lopata pentru zapada
– lanturi antiderapante
– cablu de tractare
– cablu de pornire
– haine groase, paturi, saci de dormit
– bidoane/bax-uri de apa
– alimente
– datele de contact ale tuturor institutiilor politie, urgente, firma de tractari

Soferul
Nu in ultimul rand trebuie sa aveti grija sa fiti suficient de odihnic, mancati inainte de a pleca la drum, consumati bauturi cu cofeina pentru a va tine treaz. Indiferent daca te simti obosit sau nu, trage pe dreapta si fa pauze la fiecare doua ore.

Informati-va totusi asupra conditiilor meteo si evitati pe cat posibil deplasarile pe vreme nefavorabila.

Distribuie