Masinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi inmatriculate

Masinile cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie. Se pare ca incepand cu data de 1 ianuarie 2021, acestea nu vor mai putea fi inmatriculate. Decizia vine dupa ce Marea Britanie a parasit Uniunea Europeana, dar nici pana in prezent cele doua mari puteri nu au reusit sa ajunga la un acord.

De mentionat este faptul ca masura a fost anticipata inca de la inceputul anului, iar Registrul Auto Roman (RAR) a pregatit soferii pentru aceasta posibilitate. Trebuie stiut ca masura nu afecteaza toate masinile cu volan pe dreapta si nici pe cele care sunt deja inmatriculate in Romania.

Astfel, potrivit Registrului Auto Roman, la eliberarea CIV pentru vehiculele rulate (second-hand) nu mai sunt recunoscute omologarile UE de tip acordate de Marea Britanie (marca e11), fiind necesara o reomologare individuala conform cerintelor din RNTR-7, aplicabile vehiculelor utilizate care provin din state terte. In cazul emisiilor poluante se impune conditia privind nivelul minim de poluare Euro 3/Euro III.

De asemenea, soferii trebuie sa mai stie ca Inspectia Tehnica Periodica efectuata in Marea Britanie la vehiculele second hand nu mai este acceptata, sau mai exact, recunoscuta la omologarea individuala si eliberarea CIV pentru reinmatriculare in Romania. Astfel, in cazul acestor vehicule, ITP trebuie refacuta la RAR.

De mentionat este faptul ca noile masuri nu afecteaza masinile cu volan pe dreapta care provin din Irlanda, care este tara UE si in cazul carora legislatia ramane neschimbata.
Ce se intampla cu masinile inmatriculate

In cazul masinilor cu volan pe dreapta deja inmatriculate in Romania, momentan, acestea nu vor fi afectate de noua decizie. Totusi, pe termen lung, autoritatile intentioneaza restrictionarea numarului de masini cu volan pe dreapta aflate in circulatie.

Schimbari ale legislatiei interne, dar si a normelor ITP, vor impune de facto mutarea postului de conducere pe partea stanga sau retragerea acestora din circulatie. Acest lucru este necesar pentru ca masinile cu volan pe dreapta au fost implicate, de-a lungul timpului, in numeroase accidente rutiere grave.

,,In ceea ce priveste masinile deja inscrise in circulatie dar cu volan pe dreapta, analizam oportunitatea ca intr-un termen rezonabil – spunem noi – detinatorii sa fie obligati sa mute postul de conducere”, declara acum un an Cristian Bucur, Director Tehnic al Registrului Auto Roman.

Totusi mutarea postului de conducere nu este o solutie buna pentru toti soferii. Operatiunea este una costisitoare, iar in cazul masinilor vechi, schimbarea nici nu merita avand in vedere pretul.

De mentionat este faptul ca nu doar conditiile de inmatriculare a masinilor se schimba de la 1 ianuarie, ci si procedura de echivalare de echivalare a permiselor de conducere eliberate in Marea Britanie.

Distribuie