Legea care permite ridicarea anumitor masini de pe domeniul public

Legea care permite ridicarea anumitor masini de pe domeniul public

Klaus Iohannis a promulgat legea care vizeaza modificarea definitiilor „vehiculelor fara stapan” si abandonate pe domeniul public, prin includerea celor inmatriculate in strainatate.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale.

Initiativa vine dupa ce au fost semnalate mai multe cazuri in care autoturismele abandonate nu au putut fi ridicate de pe domeniul public deoarece nu aveau numere romanesti.

O prevedere a Legii 97/2020 impune drept conditie pentru recuperarea masinii, la articolul 7, litera d, ,,detinerea inspectiei tehnice periodice valabile pentru vehiculul respectiv”. Acest lucru face ca, practic, rablele ridicate de pe domeniul public in baza noii legi sa nu mai poata fi recuperate. Asta deoarece e improbabil ca o masina care a stat abandonata 6 luni sa detina ITP valabil (masinile mai vechi de 12 ani trebuie sa treaca ITP anual), iar efectuarea ITP la o masina care nu se afla fizic in posesia proprietarului este virtual imposibila.

Rablele ridicate de pe domeniul public vor putea fi recuperate doar in anumite conditii

Existenta unei inspectii tehnice periodice (ITP) valabile este doar una dintre conditiile care trebuie indeplinite pentru a recupera o masina abandonata pe domeniul public dupa ce a fost ridicata de autoritati.

Articolul 7 al legii 97/2020 mai prevede ca persoana care solicita restituirea masinii ridicate trebuie sa indeplineasca si alte conditii:

– sa fie detinatorul legal al masinii;
– sa faca dovada achitarii tuturor taxelor, a impozitelor si amenzilor prevazute de lege, aferente respectivului vehicul;
– sa faca dovada achitarii sumelor corespunzatoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea si paza vehiculului;
– sa prezinte dovada platii la zi a tarifului de parcare, in cazul vehiculelor ridicate din parcari.

Vehiculele considerate, potrivit legii, ca abandonate timp de cel putin jumatate de an vor fi inventariate de autoritati. Concret, se vor incheia procese-verbale de constatare si pe masini se vor afisa somatii pentru ridicarea lor in maximum cinci zile.

In caz contrar, dupa 10 zile de la comunicarea somatiei, vehiculele vor fi ridicate si depozitate de autoritati in locuri special amenajate. Ulterior, daca proprietarii nu-si vor revendica masinile, acestea vor fi vandute sau scoase din circulatie si casate. In plus, acestia vor trebui sa plateasca o amenda intre 1.000 si 2.000 de lei.

Pe intelesul tuturor

Un vehicul va fi considerat abandonat daca a fost lasat pe drumuri/parcari publice mai mult de 6 luni fara ITP si asigurare RCA in vigoare, iar proprietarul nu a platit impozitul aferent.

Tractari auto?

Memoreaza numarul nostru de telefon 0730.60.30.90. Daca ai probleme cu masina suna-ne si vom ajunge la tine in cel mai scurt timp posibil. Drum bun!

Distribuie