Ghid de scaune auto pentru copii

scaun auto

Potrivit art. 97 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, copii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun auto copii, instalat in autovehicul.

Acelasi articol prevede ca, copii cu o inaltime peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centura de siguranta pentru adulti, reglata astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun auto copii, instalat in autovehicul.

Copii care reprezinta exceptia acestei prevederi legale sunt cei carora le-a fost eliberat un certificate medical de scutire pe motiv medical grav in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea acestor sisteme de siguranta, transportul realizandu-se sub supravegherea unei persoane adulte, alta decat conducatorul.

Scaunul auto pentru copii

Scaunul de masina pentru copii ii poate salva viata copilului in cazul unui accident, de aceea este foarte important sa alegi un scaun auto potrivit nevoilor copilului tau.

– Copiii in varsta de pana la 3 ani pot fi transportati doar in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta (scaun special pentru copii, omologat, impreuna cu centurile acestuia), exceptie facand transportul public si taxiurile.

– Copiii trebuie asezati in masina in functie de inaltime. Astfel, potrivit noii legi, copiii de pana la 1,35 m nu mai pot fi transportati decat in scaune speciale, pe bancheta din spate sau pe scaunul din fata, doar daca este dezactivat airbagul frontal corespunzator locului, iar in acest caz, scaunul trebuie orientat invers fata de directia de mers.

– Copiii mai inalti de 1,35 m pot calatori numai pe bancheta din spate, cu centura de siguranta pusa. Pe scaunul din fata au voie doar copiii mai mari de 12 ani, dar care sa fie mai inalti de 1,50 m.

– Potrivit noii legislatii, copiii intre 3 si 12 ani nu mai au voie sa stea in niciun caz pe scaunul din fata, iar centura de siguranta a devenit obligatorie pentru toti pasagerii.

– Exista o exceptie, si anume cei mici pot fi transportati fara scaun si fara centura auto doar daca sunt scutiti de medic pe motiv medical grav (dovada acestei scutiri trebuie sa fie pusa la dispozitia politistului, la cerere); in aceasta situatie, copiii trebuie transportati doar pe scaunele din spate si, daca au mai putin de 3 ani, trebuie sa fie supravegheati de o alta persoana in afara de sofer.

– Scaunele auto trebuie sa fie omologate, conform legii, prin urmare verificati daca modelul dorit de dumneavoastra are eticheta portocalie, care include toate informatiile referitoare la grupa de greutate pentru care e omologat, standardul ECE.R44/04, numarul de lot al produsului si codul tarii in care s-a facut omologarea.

– Centura de siguranta trebuie utilizata pe toate locurile echipate cu sistem de siguranta (inclusiv pe locurile din spate).

Soferii care nu respecta legislatia privind transportul copiilor in masina pot primi amenzi de pana la 450 de lei.

Dispozitivele de fixare in scaun pentru copii se clasifica in 5 grupe:

a. Grupa 0 – pentru copii cu greutatea mai mica de 10 kg
b. Grupa 0+ – pentru copii cu greutatea mai mica de 13 kg
c. Grupa I – pentru copii cu greutatea intre 9 si 18 kg
a. Grupa II – pentru copii cu greutatea intre 15 si 25 kg
a. Grupa III – pentru copii cu greutatea intre 22 si 36 kg

Cu centura sau ISOFIX?

Exista doua sisteme de prindere pentru scaunele de masina pentru copii – ISOFIX si cu centura sau, in termeni oficiali, ECE R44.03/ECE R44.04. Scaunele care folosesc sistemul de prindere ISOFIX (International Standards Organisation FIX) sunt mai sigure decat cele cu prindere prin centura fiindca se fixeaza strans si nu permit miscarea scaunului odata ce a fost montat.

Distribuie