Documentele auto pe perioada starii de urgenta

Documentele auto pe perioada starii de urgenta

Documentele auto expirate care isi mentin valabilitatea pe perioada starii de urgenta?

Odata cu decretarea starii de urgenta majoritatea institutiilor publice au oprit complet programul cu publicul si multi conducaori auto carora le-au expirat anumite documente in aceasta perioada nu au posibilitatea de a le reinnoi.

Autoritatile au tinut cont de acest aspect si exista o serie de acte auto care vor ramane valide in aceasta perioada, chiar daca au expirat.

Permisul de conducere

Soferii carora le-au expirat sau urmeaza sa le expire permisele auto pe durata starii de urgenta pot sta linistiti pentru ca acestea isi vor mentine valabilitatea pe intreg teritoriul Romaniei, pe toată aceasta perioada. De la incheierea starii de urgenta conducatorii auto au la dispozitie 90 de zile pentru a depune documentele prin care solicita preschimbarea permisului de conducere.

Acte necesare inmatricularii sau examinarii

In perioada starii de urgenta se vor prelungi si documentele necesare pentru inmatricularea unei masini, a celor de examinare sau preschimbare a permisului, precum fisele medicale, dosarele de scolarizare sau certificatele de autenticitate.

Permisul de conducere suspendat

Potrivit noii reglementari, deplasarea la procuror pentru prelungirea dovezii nu mai este necesara, aceasta facandu-se automat.

Rovinieta

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ne informeaza ca rovinietele nu se reinnoiesc automat, ea poate fi reinnoita foarte usor, atat online, cat si prin SMS sau la benzinariile partenere. In caz contrar soferii pot fi sanctionati contraventional cu amenzi cuprinse intre 250 si 450 de lei pentru autoturismele mici si de 3.000 – 4.500 de lei pentru vehiculele de transport marfa cu masa mai mare sau egala cu 12 tone.

ITP

Nici ITP nu se prelungeste automat in perioada starii de urgenta. In cazul in care un sofer trebuie sa efectueze Inspectia Tehnica Periodica (ITP) acesta trebuie sa bifeze punctul 2 din declaratia pe proprie raspundere si anume asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza.

Asigurarea obligatorie – polita RCA

Trebuie stiut ca asigurarea obligatorie RCA nu se prelungeste automat in perioada starii de urgenta. Documentul poate fi reinnoit online.

Numerele si autorizațiile de circulatie provizorie

Valabilitatea numerelor provizorii acestora nu va inceta pe timpul starii de urgenta. Dacă dreptul provizoriu de circulatie expira in aceasta perioada, soferii vor putea circula in continuare pe drumurile publice si au la dispozitie 90 de zile de la incheierea starii de urgenta pentru a demara procedurile necesare inmatriculării vehiculului.

Distribuie