Din 2021 revine taxa auto

Din 2021 revine taxa auto
Lovitura grea pentru soferii din Romania. Daca in urma cu trei ani, acestia s-au bucurat de eliminarea taxei auto, lucrurile s-ar putea schimba radical in urmatoarea perioada.

Se pare ca in anul 2021, taxa auto ar putea fi reintrodusa din nou in Romania. Analistii economici sustin ca reintroducerea taxei este necesara, deoarece tot mai multe masini din Romania sunt second-hand, incurajand astfel soferii sa cumpere masini electrice.

,,Ce s-a schimbat in ultima perioada este planul Uniunii Europene de a trece catre masini si catre activitati care polueaza cat mai putin. Acum, s-ar putea ca aceasta cerinta de reducere a poluarii sa vina din partea UE avand in vedere ca banii care vin sunt europeni”, a explicat Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania, potrivit ziare.com.

In acelasi timp, acesta a mai precizat ca reintroducerea taxei ar putea avea beneficii pe termen lung in Romania.

,,Producatorii auto traditionali, care nu vor veni cu masini electrice vor avea mari probleme in viitor, iar o asemenea taxa ii va ajuta pe cei de la Dacia sa vanda mult mai bine o masina electrica precum e Spring”, afirma analistul.

De cealalta parte, ministrul Mircea Fechet a dezvaluit pentru Capital in urma cu cateva zile ca nu intentioneaza reintroducerea unei taxe auto, asa cum au mai declarat alti oficiali.

„Nu am avut nicio discutie referitoare la o noua taxa auto. Dimpotriva, am anuntat ca nu vom introduce nicio taxa noua.”, a spus ministrul.
Taxa auto a fost eliminata in 2017

Incepand cu luna februarie a anului 2017, taxa auto a fost eliminata, iar persoanele care au platit suma respectiva la inmatricularea vehiculelor, urmau sa primeasca banii inapoi de la stat.

Dupa ce masura a fost luata, fostul ministru al Mediului, Gratiela Gavrilescu, declara ca Timbrul de mediu va avea un inlocuitor, dar ,,in niciun caz nu va fi vorba despre o noua taxa”.

Totusi, la jumatatea lunii decembrie 2018, Gavrilescu anunta ca nu a fost gasita nicio varianta a noii contributii care urma sa inlocuiasca taxa auto.

Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. La acea vreme, taxa de prima inmatriculare se calcula in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.

Distribuie