Cum se pastreaza anvelopele corect?

depozitarea anvelopelor

ETRMA (Asociatia Europeana a Producatorilor de Anvelope si Jante) a emis o serie recomandari cu scopul de a-i ajuta pe distribuitori sa-si de a evita anumite greseli de depozitare.

Deteriorarea anvelopelor este cauzata de imbatranirea naturala, oxidarea si descompunerea datorata razelor ultraviolete. Atunci cand circulati cu masina si folositi anvelopele, uleiurile din componenta vin catre suprafata protejandu-le astfel de lumina ultravioleta si pierderea elasticitatii.

Infografic privind depozitarea corecta a anvelopelor

reguli-stocare-anvelope

Primu pas alegerea incaperii

Cel mai simplu ar fi sa le depozitati la centru service auto care detine spatii special amenajate pentru asta. Centrele de vulcanizare specializate sunt dotate cu hotelul de anvelope si sunt asigurate conditii climatice optime, inclusiv umiditatea si temperatura aerului. O alternativa ar fi casa sau garajul respectand cateva reguli stricte.

Protectia impotriva influentelor atmosferice.
Soarele arzator, vantul, precipitatiile si inghetul reduc elasticitatea cauciucului, provocand formarea fisurilor. Nu se recomanda depozitarea la balconul fara geamuri sau pe o terasa neacoperita.

Respectarea conditiilor de temperatura.
Racirea brusca si caldura anormala sunt inamicii oricaror produse din cauciuc. Pentru a pastra anvelopele in stare perfecta, alegeti o incapere ventilata, incalzita precum camara sau garajul.

Temperatura din spatiul de depozitare trebuie sa fie aproximativ 25 ºC. Depozitarea ideala se face in conditii de lipsa totala a luminii si la o temperatura de 15 ºC. Proprietatile cauciucului se pot modifica, afectand intr-un final calitatea si durata de viata a anvelopelor, daca temperatura este peste 25 ºC sau sub 0 ºC.

Selectarea pozitiei.
Pentru depozitare pentru scurt timp, le puteti aseza una peste alta pe o suprafata plana, dar aceasta optiune nu este potrivita pentru conservare sezoniera. Ar fi bine sa procurati un suport sau sa improvizati un stelaj.

Daca se respecta regulile enumerate, puteti obtine conditii bune pentru depozitarea la domiciliu.

Solventii, lubrifiantii, chimicalele etc. nu trebuie sa intre in contact cu anvelopele.

Un pneu care s-a aplatizat este inutilizabil?

Daca aplatizarea a aparut dupa o perioada mai mare de 6 luni atunci este posibil ca daunele sa fie irecuperabile si numai poate fi folosita.

Anvelopele imbatranesc indiferent de precautiile luate in timpul depozitarii, dar aceste daca luati masuri de precautie cu siguranta vor ajuta la incetinirea procesului.

Distribuie