Cum contesti in instanta un proces-verbal incheiat de politist

proces-verbal contraventie

Conform legislatiei, contestarea unui proces-verbal de contraventie prin care politistul aplica o sanctiune unui sofer sau altui participant la trafic se face in 15 zile de la momentul cand este inmanat sau comunicat.

Este recomandat sa platiti oricum amenda in cel mult 15 zile pentru a beneficia de reducere, asta chiar daca dupa depunerea contestatiei se suspenda sanctiunea cu pricina.

proces-verbal contraventie

Procesul verbal de contraventie pe care-l face agentul de politie atunci cand ne amendeaza in trafic si regulile in ceea ce-l priveste se regasesc in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001. Anul trecut a mai intrat in vigoare un act normativ cu prevederi foarte importante pentru plata amenzilor contraventionale: Legea nr. 203/2018.

„Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia”, scrie in ordonanta.

Asadar avem 15 zile la dispozitie ca sa contestam in scris procesul-verbal de cand politistul ni l-a inmanat sau de cand a ajuns la noi. Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, iar termenul de judecata fixat de judecator nu va depasi 30 de zile.

Depunem plangerea alaturi de dosarul cauzei, care contine probe pe care vrem sa le folosim pentru a dovedi ca avem dreptate. Copia (iar nu originalul!) procesului-verbal nu trebuie sa lipseasca. Plangerea suspenda executarea amenzilor de la data inregistrarii la instanta si pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti, conform Codului rutier.

Distribuie