Consumarea bauturilor alcoolice la volan

Consumarea bauturilor alcoolice la volan

Codul Rutier 2020, afla cat alcool poti consuma inainte sa te urci la volan

Ca si conducator auto, atunci cand te urci la volan trebuie sa fii constient ca in mainile tale sta atat siguranta ta, a celor din masina, dar si a celorlalti participanti la trafic. Consumarea bauturilor alcoolice inainte de a te urca la volan este strict interzisa, o asemenea contraventie putandu-ti aduce probleme serioase cu legea.

Potrivit art. 88, alin 4, din Codul Rutier, 2020, stabilirea prezentei alcoolului in aerul expirat sau testarea preliminara a prezentei in organism a unor substante psihoactive se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.

In contextul in care autoritatile opresc un conducator auto si depsiteaza o alcoolemie de 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat, sanctiunea s-ar putea ridica chiar si la inchisoare intre 1 si 5 ani, sau, in cazul fericit, o amenda penala usturatoare.

,,Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere, testata de politistul rutier cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic si depistata ca avand o concentratie de pana la 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, ii poate solicita acestuia sa i se recolteze mostre biologice in cadrul unitatilor sau institutiilor medicale prevazute la alin. (1), in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange”, se mai arata in Codul Rutier 2020, in cadrul aceluiasi articol.

Din pacate sunt multi soferi care se gandesc poate ca pentru o bere sau un pahar de vin nu se poate intampla nimic rau. Din pacate nu este asa, legislatia rutiera romaneasca interzice in mod clar consumarea bauturilor alcoolice inainte de a te urca la volan.

Trebuie sa sitit ca politica Politiei Romane pentru soferii care comit aceasta infractiune este de toleranta zero. In functie de cantitatea de alcool din sange, un sofer se poate alege fie cu o amenda, fie cu un dosar penal, Codul Rutier avand prevederi exacte in aceasta privinta.

Nivelul alcoolemiei se poate calcula fie prin intermediul unui etilotest, fie prin intermediul probelor sau analizelor de sange. O alcoolemie de 0.10 mg/litru inseamna ca persoana respectiva are o parte de alcool pur la 10.000 de parti de sange. O alcoolemie de pana la 0.40 mg/l alcool pur in aerul expirat este sanctionata conform legislatiei din tara noastra cu o amenda de la 21 la 50 de puncte.

De asemenea, permisul de conducere va fi suspendat pentru nu mai putin de sase luni. Soferii prinsi cu o alcoolemie egala sau peste 0.40 mg/l alcool pur in aerul expirat vor primi o amenda penala si vor putea ajunge chiar si la inchisoare pentru o perioada de la 1 la 5 ani.

Tractari auto?

Memoreaza numarul nostru de telefon 0730.60.30.90. Daca ai probleme cu masina suna-ne si vom ajunge la tine in cel mai scurt timp posibil. Drum bun!

Distribuie