Condusul pe timp de iarna

Condusul pe timp de iarna

Condusul pe zapada, gheata, ploaie, intuneric, vant sau soare orbitor poate si anevoios chiar si pentru soferii cu experienta. Conducerea unei masini in timpul iernii este diferita de cea din alte anotimpuri datorita conditiilor meteo nefavorabile si a vizibilitatii scazute dearece lumina este mai putina, chiar si in timpul in timpul zilei. Toate astea pot face calatoriile cu masina pe in timpul iernii destul de periculoase.

Iata cateva recomandari despre cum trebuie sa conduci iarna.

Asigura-te ca esti observat in trafic
Curata geamurile, farurile si stopurile pentru ca sa poti vedea si pentru ca cei din jur sa va vada, in special atunci cand franezi.

Incetineste
Redu viteza si lasa spatiu mare pentru franare. Cand drumurile sunt inzapezite si carosabil este alunecos, fiecare secunda conteaza.

Nu stropi
Daca drumurile sunt pline de apa, zapada topita si treci printr-o balta, incetineste si mentine masina intr-o treapta inferioara in timp ce franezi.

Foloseste treptele inferioare
Pentru a avea control mai bun asupra masinii pe drumuri alunecoase trebuie sa o tii mereu intr-o treapta inferioara.

Relaxeaza-te
Trebuie sa stii ca o manevrare mai usoara a franelor si a directiei impiedica masina sa scape de sub control.

Nu intra in panica
Daca incepi sa aluneci pe gheata, pe zapada sau pe drumuri umede, indreapta usor masina. Astfel, in cazul in care partea din spate a masinii se inclina spre stanga, directioneaza volanul spre stanga si evita franarea puternica.

Curata masina complet de zapada inainte de a pleca la drum
Zapada lasata pe intreaga caroserie poate aluneca sa-ti acopere campul vizual in timpul deplasarilor. Mai mult de atat, zapada poate zbura pe masina celui din spate si ii poate acoperi parbrizul sau chiar sparge.

Daca cobori o panta foloseste frana cu motorul, in tot acest timp selecteaza treapta corespunzatoare a cutiei de viteze. In timpul urcusurilor pe pante rampe selecteaza o treapta optima pentru a nu fi nevoie o schimbare ulterioara care ar putea provoca o alunecare a rotilor. Este recomandat sa nu faci depasiri care pot implica viteze mai mari sau miscari mai bruste.

Pregateste corect masina pentru conditiile de iarna

– anvelopele trebuie sa fie schimbate cu cele de iarna;
– verifica luminile de intalnire, luminile de zi si blocurile optice anti ceata;
– acumulatorul trebuie sa fie incarcat complet si in conditii bune de funtionare;
– verifica sistemul de franare;
– verifica antigelul si uleiul;
– verifica daca ai lichid pentru spalarea parbrizului si lunetei cu solutie care rezista la ingheturi.

Toate aceste verificari este recomandat sa le faceti la un service auto.

Memoreaza numarul nostru de telefon 0730.60.30.90. Daca ai probleme cu masina suna-ne si vom ajunge la tine in cel mai scurt timp posibil. Drum bun!

Distribuie