Ce se verifica la ITP

ITP - Inspectia Tehnica Periodica

Daca trebuie sa mergeti un service pentru a efectua ITP – Inspectia Tehnica Periodica, mai inainte de toate ar trebui sa verificati cateva lucruri la masina pentru a nu avea surprize neplacute. In acest fel daca nu functioneaza, aveti timp suficient sa remediati problema.

Iata ce se verifica la ITP:

– seria motorului si a sasiului masinii.

– daca sistemul de franare functioneaza corespunzator.

– eventuale probleme la pivoti, amortizoare, bucse, deci tot ce tine de sistemul de directie trebuie sa functioneze corespunzator.

– componente sparte, masinile cu un far spart sau pabrizul crapat nu vor trece inspectia tehnica periodica.

Un vehicul care prezinta deficiente incadrabile la mai mult de o categorie de deficiente dintre cele prevazute la alin. (10) este clasificat in categoria care corespunde deficientei mai grave. Un vehicul care prezinta mai multe deficiente la acelasi element inspectat poate fi clasificat in categoria imediat superioara de gravitate daca se poate demonstra ca efectul combinat al acestor deficiente ar genera un risc mai mare la adresa sigurantei rutiere.

Documente necesare pentru obtinerea ITP-ului:

– talonul / certificatul de inmatriculare
– cartea masinii in original
– cartea de identitate a celui care se prezinta cu masina la inspectie

ITP - Inspectia Tehnica Periodica

Ce amenzi risti daca circuli fara ITP:

Se considera contraventie daca sunteti prinsi ca circulati fara ITP pe drumurile publice si riscati o amenda intre 1.300 si 2.900 lei. Politistii vor retine talonul masinii si placutele cu numerele de inmatriculare.

Pentru a elimina frauda, service-urile auto sunt obligate sa inregistreze video Inspectiile Tehnice Periodice (ITP) si sa pastreze arhiva cel putin 6 luni.

Incepand cu anul 2020, masinile mai vechi de 12 ani trebuie sa faca ITP-ul anual, cele sub 12 ani il vor face o data la doi ani, iar cele noi il vor face o data la 3 ani.

Distribuie