Amenzi pentru stropirea pietonilor

Amenzi pentru stropirea pietonilor

Pentru ca suntem in sezon umed ca sa zic asa, trebuie sa stiti ca stropirea pietonilor este interzisa prin lege si iti poate aduce o amenda destul de mare. Pe langa faptul ca vorbim despre un gest ce poate fi sanctionat cu amenda conform legislatiei rutiere in vigoare, aici vorbim si de bunul simt al soferilor care ar trebui sa primeze si in aceasta situatie, sa fie mai atenti cum circula in zilele ploioase.

Amenda de pana la 3.000 lei pentru stropirea pietonilor
Orice conducator auto care ciircula pe un carosabil unde sunt balti trebuie sa acorde o grija suplimentara pietonilor de pe trotuar. Nimanui nu i-ar placea sa fie stropit cu apa murdara de pe carosabil in timp ce se indreapta spre birou sau spre o intalnire. In cazul in care sunt stropiti, se comite o infractiune pentru care riscati sa fiti amendati conform legislatiei in vigoare.

Pietonii care sunt stropiti de soferi, cu intentie sau fara, se pot adresa celei mai apropiate sectii de politie pentru a reclama acest lucru. Pietonilor li se recomanda sa retina numarul de inmatriculare al masinii care i-a stropit si zona in care s-a intamplat incidentul. Daca exista si un martor este cu atat mai bine.

Conform legislatiei in vigoare, stropirea pietonilor poate fi calificata drept deteriorarea bunurilor personale si conform Codului Rutier in vigoare la aceasta ora, o astfel de contraventie, potrivit Codului Rutier in vigoare se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei, fiind prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni rutiere. Mai mult decat atat, soferul respectiv poate ajunge sa presteze munca neplatita in folosul comunitatii pentru un interval cuprins intre 20 si 40 de ore.

Multi romani prefera insa doar sa-i adreseze injurii soferului vinovat si renunta sa mearga la sectia de politie, astfel soferii scapa nepedepsiti.

Potrivit H.G. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, la capitolul privind contraventiile se precizeaza ca „stropirea pietonilor, cladirilor si vehiculelor, atunci cand pe drumurile publice exista apa sau noroi, se sanctioneaza contraventional”.

Codul Rutier actual prevede ca punctul de amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie.

Conform OUG nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 11 din 09 ianuarie 2020, punctul de amenda a fost inghetat la nivelul de 145 de lei.

Clasele de sanctiuni

– clasa I: 2/3 puncte-amenda;
– clasa a II-a: 4/5 puncte-amenda;
– clasa a III-a: 6-8 puncte-amenda;
– clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amenda;
– clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amenda.

Tractari auto?

Memoreaza numarul nostru de telefon 0730.60.30.90. Daca ai probleme cu masina suna-ne si vom ajunge la tine in cel mai scurt timp posibil. Drum bun!

Distribuie